2010-04-11

Kortgehouden

Jan Kees de Jager:

We hebben besloten in de euro-landen dat er instrument klaar wordt gezet. Dit is in lijn met het instrument dat het IMF al beschikbaar had.

De Europese commissie kan nu samen met het IMF werken aan een verdere oplossing voor het Griekse probleem.

Alle eurolanden doen mee, wij kunnen wel per tranche beslissen voor ons deel of Griekenland heeft voldaan aan alle voorwaarden.

De hoogte van de rente die we in rekening brengen mocht er een Grieks verzoek komen is zeer fors door een opslag bovenop basisrente van 3%.

Dat betekent bijv. dat we voor een driejaars lening 5% rente ontvangen terwijl wij die als Nederland aantrekken tegen ongeveer 1,5% ...

Ook ontvangen we nog een eenmalige opslag van 50 basispunten (0,5%) als servicefee, voor de conferencecall kosten o.a. :-)

Maar het belangrijkste is natuurlijk de reden waarom we dit doen: en dat is om de financiële stabiliteit vd eurozone bewaken en de economie.

Nederlandse economie zo sterk afhankelijk van rest van de Europese Unie dat een verslechtering vd situatie ons had getroffen in portemonnee.

Ik ben ook erg stevig geweest, richting Grieken, door harde voorwaarden te stellen, en tevreden over uitkomst met deze strenge afspraken.

Ben namelijk overtuigd dat dit voor Nederland het allerbeste is om te doen.

Uiteraard niet vanwege de hoge opslag op rente maar omdat dit voor onze stabiliteit en economie cruciaal is.

Als onderdeel vh gezamenlijke programma 2010 met IMF doet Europa max 30 euro voor het Europese deel mee. NL daarvan 6% conform ECB sleutel.

Overigens voor alle duidelijkheid: Griekenland heeft nog geen verzoek gedaan en bij ons is het laatste woord aan de Tweede Kamer!

Ik heb dan ook een parlementair voorbehoud gemaakt en de afspraken zijn in lijn met het eerder met de Kamer gewisselde.

19:00